Ce este Exclusiv?
Este o piesa de teatru despre…
Despre trei femei.
Trei caractere diferite.
Trei destine diferite care converg spre un punct comun. Un interviu de angajare. Un interviu in urma caruia se va face selectia pentru aparitia intr-un film. Ce fel de film? Nu se stie. Spectatorii au libertatea de a-si imagina ce fel de film. La fel si cele trei personaje.
Melania (Mihaela Gherdan) , femeia captiva in intunericul unei casatorii sumbre care abunda de brutalitate si subjugare, soseste la interviu plina de indoiala si de credulitatea tipica femeii simple. Ea vede in acest interviu o nesperata sansa de evadare din propria viata.
Alexandra (Alina Vicoveanu), al doilea personaj ce apare la interviu, are hotararea si siguranta femeii frivole care isi cunoaste atuurile fizice de netagaduit. Ea e gata sa isi expuna in orice moment aceste atuuri in contrast cu blanda si timida Melania.
Minodora (Denisa Vlad), femeia glaciala soseste la interviu cu un aer de superioritate care anunta momentele de inclestare ce vor aparea intre cele trei femei. Ea e femeia in doliu, in eterna suferinta pentru tot si pentru nimic, misterioasa si rece, superioara si plina de sila fata de tot ceea ce nu se ridica la standardele proprii.
Odata cu aparitia ei, pe scena ni se arata un triunghi antitetic perfect. Fiecare dintre cele trei femei este opusul aproape perfect al celorlalte doua. De aici si conflictele care apar intre cele trei, conflicte starnite, ba chiar alimentate voit, de vocea barbateasca din fundal (Sorin Ionescu), voce care le conduce lent dar sigur spre momente de criza care izbucnesc neasteptat luand prin surprindere spectatorii. Cele trei personaje vor lasa ,in anumite momente, garda jos si isi vor arata partile ascunse, dorintele launtrice, visele si idealurile care le-au adus in acest punct.
Actiunea piesei devine din ce in ce mai alerta iar finalul e surprinzator si brusc, ca o smulgere brutala din fata unei iluzii inspre o realitate dura, cinica si atat de dureroasa.
N-am sa va povestesc finalul, nu asta e scopul acestui articol, dar as vrea sa subliniez ca, intr-un areal destul de bine dezvoltat al teatrului de pub, cum este cel din Oradea, aceasta piesa de teatru este, in opinia mea, una dintre cele mai bune piese pe care am vazut-o, si nu am vazut putine. Actiunea piesei e captivanta si nu are un ritm prea alert, cum adesea intalnesti la piesele scurte, decat inspre final unde linia intamplarilor o cere iar firul narativ e astfel construit incat spectatorul trebuie sa gandeasca, sa isi construiasca propriile scenarii in minte, sa vina cu ipoteze legate de ceea ce se poate intampla pe scena, iar acesta este intr-adevar, scopul unei astfel de piese de teatru, sa faci spectatorul sa gandeasca, sa se implice. Daca ai reusit asta, meriti pe deplin aplauzele de la final. Iar Exclusiv a reusit acest lucru 110%!
E a doua oara cand vad aceasta piesa de teatru si, tot a doua oara, am senzatia ca cele trei actrite sunt precum angrenajul unui ceas elvetian, perfect reglat, urmandu-si cursul cu minutiozitate, intocmai cum trebuie pentru a-si atinge scopul. Spectatorul trebuie sa empatizeze cu personajele? O va face. Spectatorul trebuie sa simta dispret? O va face. Spectatorul trebuie sa simta mila? O va face din nou, pentru ca Mihaela Gherdan, Alina Vicoveanu si Denisa Vlad sunt ca un catalizator care inlesneste insusirea mirajului care se petrece pe scena. Felicitarile mele.
exclusiv in Kosher
Faptul ca spectatorii sunt atat de aproape de actiunea piesei e un lucru care mi-a placut si care devine un atu al micutei sali a Kosher wine cofee and jazz iar asta inseamna ca voi reveni cu placere, atat la aceasta piesa cat si la altele care se vor juca in Kosher.

Advertisements
Comments
  1. […] about nothing, Din culori, Racoltapetru, Radu presents: The Movie-Photo Blog, Adeenat, Neuronu, Laviniavasiu, Inexprimabil, Cristinalincu, Savatoronto, Andreeapaunescu, Mariusoliviu, The […]

    Like

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s