Cafeaua si profetia lui Nadir

Posted: April 17, 2014 by zmolem in advertoriale, Orkestra, recomandari
Tags: , , ,

Intr-o zi calduroasa de sfarsit de primavara, pe cand ma adaposteam la poalele unui povarnis stancos, caprele de care aveam grija pentru tribul meu s-au adapostit sub niste arbori inalti ale caror crengi erau pline cu niste fructe mici si rosiatice. Am fost foarte incantat sa vad cum caprele si iezii isi facura de lucu cu fructele acelor arbori. Mancara cu pofta fiecare bobita rosiatica gasita si lucrul acesta mi-a fost de folos, caci nu a trebuit sa alerg in stanga si in dreapta, dupa caprele si iezii cei bezmetici.
La intoarcere catre sat m-a prins noaptea in campie si m-am oprit la un adapost pe care-l construisem impreuna cu Madan acum un an, tocmai pentru asa ceva. A fost o noapte de pomina. N-am dormit nici o clipa caci caprele mele zici ca au luat-o razna. Au behait si topait intr-una iar tapii s-au batut orbeste pana au cazut lati de zici ca erau posedati de cine stie ce spirite malefice.800px-Coffee_berries_1
Am ajuns in sat catre pranzul celei de-a doua zile. Dimineata urmatoare am plecat din nou cu turma la camp, caci nu prea imi placea sa stau in sat, in ochii lumii. Am ajuns iarasi la povarnisul stancos unde m-am adapostit de arsita zilei pana spre seara. M-am bucurat din nou sa vad cum caprele mele mananca acele bobite rosiatice cazute din arborii de la baza povarnisului. Macar asa stiam ca vor sta linistite si nu voi alerga sa le adun. N-am mai plecat de acolo caci m-a prins intunericul. Am facut un tarc rudimentar din crengi insa vai si-amar ce prapad a fost. Caprele, iezii si tapii o luara din nou razna si topaiau agitate, behaind intr-una. Doi dintre caini mi-au fugit, iritati probabil de galagia caprelor. As fi fugit si eu dar tribul m-ar fi alungat daca pierdeam turma.
Banuind ca fructele acelea rosiatice a fi de vina pentru agitatia turmei mele de capre, am cules cateva si le-am dus in graba vraciului din satul meu, pe numele sau Nadir.Acesta, om intelept si cu mari puteri de vraci, le-a luat si le-a studiat indelung. A hotarat sa intre in transa pentru a afla ce e cu ele. Am vrut sa plec insa a insistat sa raman de fata in timpul transei sale, pentru ca eram strans legat de acele fructe. Pentru mine a fost putin infricosator insa m-a bucurat mult sa aud cele ce mi le-a spus. 600px-75_degrees_green_coffee
La inceput am auzit de la el doar mormaituri dar apoi:
-Aceste bobite sunt poate cea mai mare descoperire de pe lumea aceasta. Ele sunt vinovate pentru agitatia turmei tale,dragul meu Kaldir. Aceste fructe sunt pline de energie si de viata. Oricine le mananca isi va recapata fortele, daca este obosit. Toate popoarele lumii vor adora aceste fructe si fiertura preparata din ele. Vad in viitor cum oamenii vor bea in fiecare dimineata o bautura preparata din aceste bobite al caror nume e atat de simplu: CAFEA. La fel se va numi si acea miraculoasa bautura care va fi adorata de oameni si pentru care acestia vor constru minunate masinarii si aparate cu care vor prepara sute de sortimente, care mai de care mai delicioase, ale acestei bauturi.
Gandul ca eu am descoperit aceste fructe miraculoase m-a facut sa ma simt important. Nadir a continuat cu vocea-i guturala:
Si dintre toate aparatele pe care le vor folosi oamenii pentru a prepara cafea, vor fi cateva care se vor ridica deasupra tuturor.HD8953_19-IMS-ro_ROUnele vor purta numele de Saeco. Acest Saeco va deveni cel mai mare si mai apreciat producator de asemenea aparate. Vor exista aparate Saeco Estrosa care vor fi simple, micute si utile dar si minunatii ca Saeco Xelsis dar si multe altele. Toate vor avea un singur lucru in comun si anume ca vor prepara cea mai buna cafea din lume.
Nadir se scutura de puterea transei si ma privi cu intensitate, apoi imi spuse:
-Kaldir, du-te in graba si aduna cat mai multe din aceste fructe. Le vom praji si le vom macina, apoi vom prepara acea bautura denumita cafea. Si sa mulgi caprele apoi, ca as vrea sa beau un Caffe Latte!

(Sursa foto fructe si boabe de cafeaaici si aici)

Advertisements
Comments
 1. Frumoasa poveste ai tesut in jurul descoperirii cafelei. Finalul e epic.

  Like

 2. Si da! Kaldir il chema pe pastorul care a descoperit cafeaua. Puteai scrie jos: Inspirat din fapte reale.

  Like

 3. monk says:

  Superb. Am cautat despre descoperirea cafelei si pastorul despre care se spune care a descoperit-o se numea Kaldir. Frumoasa poveste ai putut scrie, draga Kaldir!

  Like

 4. monk says:

  Ar trebui ca povestea asta sa fie inclusa in instructuiunile de folosire a espresoarelor. Sa inteleaga oamenii de unde a pornit cafeaua.

  Like

 5. Vienela says:

  Minunata idee de articol, minunat mod de a transcrie o poveste care (probabil) chiar a existat, intr-un fel sau altul. As vrea sa am mai mult timp la dispozitie, sa te pot citi in voie, sa vad tot ce ai scris pana acum.
  Bautor inrait fiind, i-am dedicat si eu un soi de elogiu candva florii de cafea…

  Like

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s