Hainele regelui si negustorul Kurtmann

Posted: April 16, 2014 by zmolem in advertoriale, Orkestra, recomandari
Tags: , , , , ,

Intr-o zi de aprilie, pe cand primavara isi raspandise ale ei podoabe inflorate in intreg regatul, pe cand vremea era mai calda decat de obicei, regele cel capricios al micului regat Vaeton hotari ca hainele pe care le purtase in primavara anului trecut nu ii mai placeau. Intreaga curte regala fu cuprinsa de disperare caci lucrul acesta insemna ca toti urmau sa isi schimbe, de voie sau de nevoie, intreaga garderoba. Era regele Vaetonului, pe numele sau Edgar, un om infumurat si de sine iubitor si pretuia mai degraba hainele, bijuteriile, petrecerile si dezmatul decat conducerea propriului regat. Iar nobilimea il lingusea si-l ridica in slavi, sporindu-i si mai mult infatuarea. Si, daca ii traznea vreo idee, toata curtea regala trebuia sa fie de acord cu ea. Iar lucrul acesta se intampla prea des dupa parerea unora.
La fel se intamplase si in acel aprilie atat de frumos si de calduros. Hotarand Edgar ca hainele sale de primavara erau demodate, trimise solii in toate colturile tarii si in regatele vecine, ca sa dea de stire ca:
“Cine avea sa aduca cel mai frumoase haine, la curtea regala din Vaeton, avea sa primeasca nenumarate bogatii si titluri nobiliare.”
Insa croitorii si negustorii de haine din regat ii cunosteau firea regelui si nu se inghesuira prea tare ca sa isi laude marfa. Si aceia care incercara o facura degeaba caci Edgar cel Capricios, cum il numisera pe ascuns, se arata scarbit de hainele, unele chiar frumoase, pe care i le adusera. Ba, mai mult, fura acoperiti de rusine si cazura in dizgratie caci Edgar decretase, in furia si nimicnicia lui, ca:
“Oricine nu reuseste sa aduca haine care sa ii fie pe plac maretului Edgar, are sa fie dezbracat, pedepsit si alergat pe strazile din cetatea de scaun, sa ii fie de mare rusine si invatatura de minte, sa nu se prezinte in fata Maretului Edgar cu haine de duzina.
Si, intr-o zi, cand nimeni nu se mai astepta sa apara vreun doritor sa incerce a-l multumi pe rege, aparu la curtea regala un negustor urmat de cativa servitori care purtau niste cufere mari, poleite cu aur.
kurtman logo-Kurtmann ma numesc, marite Edgar, si-am venit sa ma infatisez ochilor mariei tale, cu cele mai frumoase haine de pe lumea asta. De departe am calatorit, dintr-un regat indepartat unde hainele sunt la mare pret. Daca imi e cu putinta, am sa iti arat ce minunatii am adus cu mine.
Edgar, plictisit nevoie mare si sictirit, oarecum, de discursul lui Kurtmann, dadu a lehamite din mana facandu-le semn garzilor sa se apropie. Era semn ca, daca nu aveau sa ii placa hainele, bietul Kurtmann avea sa poposeasca in strada, gol pusca si rusinat.
Negustorul, in schimb, se intoarse catre servitorii sai si cu multa hotarare le facu semn sa deschida cuferele. Pe cat era regele de sictirit, pe atat deveni de curios, caci se ridica in picioare si se intinse pe varfuri ca sa vada ce era inauntru. Insa nu se apropie caci era sub demnitatea lui de rege sa se duca el la haine. Mai bine veneau hainele la el.
Si scoase Kurtmann din primul cufar o minunatie de sacou Massimo Dutti Abel Dark Grey care, pentru prima oara de atata vreme, ii facu ochii lui Edgar sa sticleasca. Negustorul incepu sa vorbeasca:
-Acesta este un sacou Massimo Dutti, gri inchis, cu maneci lungi, buzunare, nasturi frumosi in fata, un decolteu elegant in V si guler. Este facut din cea mai buna lana din regatul nostru iar captuseala este din poliester. Incearca maiestate sa il pipai ca sa simti finetea lucraturii. Si nu e scump deloc, doar 169 de coroane. sacou massimo dutti
Regele lua sacoul din mainile lui Kurtmann si il pipai indelung, fara sa scoata o vorba. Il trecu apoi in mainile unui paj si ii facu semn negustorului sa continue.
-Maiestate, am aici niste pantaloni…
Si scoase din cufar o pereche de pantaloni Massimo Dutti Baloon Light Grey.
-…pantaloni care se asorteaza perfect cu sacoul ce vi l-am aratat mainainte. Sunt din cel mai bun si mai fin bumbac din tarile sudului, au o croiala dreapta, buzunare, fermoar metalic si nasture in talie si nu costa decat 109 coroane. Am in cuferele celelalte si niste camasi elegante care se potrivesc cu pantalonii si sacoul iar in cufarul acela sunt cele mai pretioase curele si accesorii, demne de un rege ca domnia ta. pantaloni massimo duttiIn timp ce Kurtmann vorbea, Edgar studia pantalonii minunandu-se de frumusetea lor, apoi se ridica si se apropie de cufere. Era, pentru prima oara de multa vreme, curios si incantat.
O zi intreaga petrecu Edgar proband hainele lui Kurtmann, aratandu-se pe cat de incantat pe atat de furios pe croitorii si negustorii din regatul sau. A doua zi de dimineata dadu sfoara in tara ca marele negustor Kurtmann a reusit sa se ridice la inaltimea pretentiilor mariei sale Edgar si ca a fost innobilat cu titlul de Duce al Vaetonului si primise mari bogatii dar si dreptul de a-si vinde hainele pe intreg teritoriul regatului.
In sfarsit reusise cineva sa il multumeasca pe Edgar cel Capricios. Si nu oricine, ci marele negustor Kurtmann, a carui faima se raspandise in toata lumea. Si a fost meritata faima sa caci haine mai frumoase ca ale sale nici in ziua de astazi nu mai gasesti altundeva.

Advertisements
Comments
 1. Frumoasa poveste. Tu ai cumva vreo carte publicata?

  Like

 2. monk says:

  Cam capcaun regele asta. Dar cu hainele alea putea apoi sa mearga in cluburi.

  Like

 3. monk says:

  Sau pitzimonk.

  Like

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s